Reedice 1. českých náramkových hodinek PRIM Spartak Respekt LE

Prim Manufacture se vytasil s výjimečnou limitkou. Na limitky jsme již zvyklí, a to nejenom u Primu, stejně jako na vyšší cenovky. Tentokrát máme však co do činění s legendárním modelem Spartak, který to vše odstartoval a stál u zrodu jedinečných úspěchů českých hodinek. Co si tedy na nás hodináři z Nového Města nad Metují u příležitosti 75. výročí připravili, si představíme v následujících řádcích.

Obsah článku

Jak se zrodily 1. české náramkové hodinky

V roce 1949 dalo pár techniků z Nového Města nad Metují hlavy dohromady a shodli se, že je potřeba vytvořit první náramkové hodinky pocházející z tuzemska. K dispozici totiž byly jen modely ze Sovětského svazu a české vojsko si žádalo zakázku. Tudíž řešení bylo nasnadě. Za použití obráběcích strojů, původně určených k výrobě časových zapalovačů pro armádu, začala vznikat první hodinková pouzdra.

Tato událost se stala celonárodní akcí, protože bylo zapotřebí propůjčit hodinkám jméno. Značka PRIM byla zapsána až roku 1956 a o názvu hodinek tak rozhodli lidé pomocí ankety. Z posledních devíti vybraných návrhů zvítězil Spartak. Jde o jméno známého gladiátora, který v antickém Římě inicioval povstání otroků proti svým pánům. Další souvislosti si můžeme jen domýšlet, každopádně název byl, idea také, teď už jen vytvořit finální produkt.

Stali jsme se hodinářskou velmocí

Hodinářský průmysl byl tou dobou (nejen u nás) doslova v plenkách, avšak díky šikovnosti a odhodlanosti tehdejších konstruktérů jsme se v roce 1954 stali jednou z osmi zemí, které dokázaly vyrábět náramkové hodinky. Ano, celých pět let zabrala usilovná práce a výroba prvního Spartaku. Vyrobeno bylo pouhých 1650 kusů a jakožto nováček musel být pořádně otestován, nejlépe v praxi.

Kromě prezidenta Antonína Zápotockého, který dostal zlatý model, se hodinky dostaly i mezi běžnou populaci a vybrané zaměstnance. Ti měli za úkol sledovat přesnost, testovat hodinky v každodenním prostředí a data zapisovat. Za odměnu si je po nějaké době mohli pořídit za 150 Kčs. V té době to nebylo málo, ale oproti běžné ceně 250 Kčs to bylo stále výhodné a většina lidí této nabídky využila.

O 75 let později…

Dnes již zavedená manufaktura Prim Elton hodinářská není žádným nováčkem ve výrobě hodinek a Spartak už je zavedeným pojmem, zaručující kvalitu a šikovnost českých ručiček. Jelikož firma letos slaví 75 let své existence, není důstojnější poklony, než vzdát čest právě prvnímu modelu, který kdy opustil továrnu v Nového Městě nad Metují.

Limitovaná edice vznikla na počest jak firmy PRIM, tak prvním náramkovým československým hodinkám. A to je příběh, který tato limitka hrdě nese a na kterou se budou moci odkázat budoucí generace hodinkových nadšenců.

Pouhých 12 kusů ručně dělaných hodinek PRIM SPARTAK RESPEKT LE 103-016-534-33-1 spatřilo světlo světa. I zde se firma držela historie, kdy 12 kusů bylo i původního prototypu Spartak před finální výrobou v roce 1954.

Při pohledu na novodobý Spartak si opravdu můžete říct, že v přeneseném slova smyslu máte na ruce notný kus historie, minimálně co se týče jména. Nezapomeňte, že se jednalo o vůbec první náramkové hodinky, které spatřily světlo světa v naší malé zemi, a to v době, kdy hodinářských firem bylo celosvětově poskromnu.

Jedná se o poctu, ne kopírku

Model se blíží k tomu historickému zejména svým jménem a nejedná se o pouhou kopii původního Spartaku, ale moderní reinterpretaci, která je poplatná dnešní době. Vše bylo znovu od základu navrženo, rozvrženo a vytvořeno v moderní manufaktuře PRIM.

Výroční limitka splňuje heslo: v jednoduchosti je síla. Spartak byly vždycky jednoduché a minimalistické hodinky. Přívlastek jednoduché je však možná malinko zavádějící – jednoduché jsou totiž Spatraky jen co se týče designu.

Výjimečnost materiálů

Není to poprvé co reedice Spartaku vyšla. Nikdy však nebyl model zpracován z drahých kovů. Až doposud jsme si mohli Spartaky pořídit v celoocelovém provedení s průměry pouzdra 43 a 40 mm.

Nejmladší limitovaný přírůstek však nabízí drahé kovy a je exkluzivně zpracován z bílého zlata. Leštěné pouzdro z bílého zlata má průměr 39 mm bez korunky, výšku 11,1 mm včetně safírového cylindrického skla a na délku má 48,4 mm. Šířka nožek je univerzálních 20 mm, ale zde určitě není potřeba měnit dodávaný řemen z hovězí kůže, který je na míru vyrobený k hodinkám další českou firmou, Brašnářstvím Tlustý a spol.

Díky minimalistickému designu výrazně vyniká unikátní číselník. Ten byl inspirován číselníkem jednoho z původních modelů, který se objevil v několika prototypech. V moderní historii se však objevuje zcela poprvé. A co víc, je vytvořen zcela unikátní metodou.

Za pomoci jemného tryskání se vytvoří sametový povrch číselníku a následně je pozlacen růžovým zlatem. Indexy jsou seřezávány diamantem a takto vystouplé vytváří úžasný pohled. Posledním stádiem je tisk číselníku a bezbarvá vrstva laku.

Na jednoduchosti a minimalismu je postaveno i dýnko hodinek, které nese prosté označení Nové Město nad Metují a letopočet spolu s číslem limity. Na korunce se hrdě nese piktogram novoměstských oblouků.

Český kalibr 103

Kalibr s označením 103 je vyráběný od roku 2017 a jedná se o zcela českou výrobu pod značkou PRIM Manufacture. 3Hz strojek (21 600 polokmitů) má 19 kamenných uložení a nabízí rezervu chodu 48 hodin, tedy lehce nadstandard většiny švýcarských základních strojků. Potěší zde i tlumič nárazů Incabloc, díky kterému je strojek odolnější na otřesy.

Funkčně pak strojek zobrazuje pouze čas, takže se můžete kochat pohledem na mimostřednou vteřinovou ručku a krásně zpracovaný ciferník. Strojky jsou většinou zlaceny, nebo rhodiovány. V tomto případe je to však díky plnému nacvakávacímu dýnku jedno – neuvidíte ho, tedy se můžete pokochat alespoň fotkou:

Vyplatí se?

Ano vyplatí. Tyto hodinky nejsou pro každého a nemůže za to jen jejich cenovka, která je stanovena na 490 000 Kč. V podobné cenové ráži již nalezneme velice kvalitní a unikátní značky ze švýcarského hodinářského spektra. Mějme však na paměti, že zlato si drží stále svou cenu, která pomalu ale jistě roste, stejně jako časem může růst poptávka po samotném výročním Spartaku, kterých je jen 12 kusů pro celý svět.

Sice je to naše značka, a v Čechách má hlavní prodejní potenciál a cíl, ale kdo ví, třeba za pár desítek let bude poptávka po českém hodinářství i ve zbytku světa. Tímto výrobkem dostanete stálici, kterou zřejmě ani nebudete nosit. Takto unikátní hodinky totiž obvykle končí v pečlivě vedených sbírkách, kde časem ještě navyšují svou hodnotu. Perfektní udržitel hodnoty v podobě zlatých hodinek v době současné těžko uvěřitelné inflace také není na škodu.

A co si budeme povídat, na srdci zahřeje i ten pohled na hodinky v teple domova, pohled na hodinky, které začaly psát českou hodinářskou historii a rovnou se silným a celosvětově uznávaným odkazem. V době, která přeje investicím všeho druhu by tak hodinky Spartak Respekt LE mohly být dobrou volbou, zároveň však hodnotným kouskem ve vaší hodinkovnici.

Vezete se na vlně nostalgie?

A jestli se ve vás ozvala nostalgie spojená třeba s vlastenectvím, ale váš rozpočet na Spartaky nestačí, můžete se poohlédnout po jiných modelech PRIM, které odkazují na hrdou českou minulost:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

6 komentářů u “Reedice 1. českých náramkových hodinek PRIM Spartak Respekt LE

  1. Dobrý den. České hodinky Prim jsem v různých verzích nosil celý život. V cca 1975 – 77 roce jsem u hodinek Prim sport ukazoval kamarádům jejich vodotěsnost. V hospodě vhozením do piva. Dnes mám pro časomíru bohužel jen mobil.
    Hovora Pavel Plzeň

    • Tyhle testy v hospode jsou velmi cenene 🙂 Obcas probihaji i v nasich radach a nejvetsi specialistou na různorodé testy je u nas Jirka Bares.
      Vam dekuji za komentar a treba bude nekdy prilezitost se k hodinkam Prim ci jine znacce vratit.
      Zdravi Jiri Stencek

  2. Pokud vím tak první pánské Primky a pozdější dámské Primky byly kopie francouzské značky Lip , žádné zlaté české ručičky. Zdraví vyučení hodináři.

    • Dobrý den, pane Landsmane,
      děkujeme za komentář. Ano, to je uvedeno i na stránkách výrobce. Přesto to přeci ale neznamená, že šlo o náročný proces, který v Primu zvládli. Nebo ano?
      Viz zdroj: https://www.prim.cz/historie-hodinek (část Spartak).
      ====
      Výroba mechanického strojku je neobyčejně technologicky náročný proces. To si uvědomovali i vývojáři v Novém Městě nad Metují. Začali proto pátrat po nejvhodnějším strojku, který by umožňoval sériovou výrobu a přitom splňoval nároky na přesnost a další technické parametry. Po mnoha pokusech nakonec zvolili francouzský strojek Lip, který vhodně upravili.
      ….
      Po pouhých pěti letech od zadání úkolu bylo možné vyrobit 1500 náramkových hodinek se strojkem, který kromě několika málo součástek vyrobili kompletně zaměstnanci novoměstského závodu.
      ====

      Vy máte na ten Prim nějakou pifku, viďte? 🙂

      S úctou a pozdravem Jiří Štencek, majitel

  3. Nevím proč nezvolili růžové nebo žluté 18K zlato. Drtivá většina zlatých hodinek prémiových CH nebo DE značek se prodá v této verzi. Smysl to ale částečně dává, protože 12ks je opravdu super limitka a půjde tak o hodinky sběratelské. Nikoli o hodinky na nošení a pro komerční úspěch v prodejních číslech. Např. nový model Rolex 1908 (podobný design) se podle aktuálních čísel prodává z >80% ve verzi žl.zlato. Ale ano, tato značka vychrlí tisíce kusů a zákazníci je budou chtít nosit. Bílé zlato působí na první pohled jako ocel a majitel tak nemá ten požadovaný pocit, že všichni vnímají jeho hodinky jako na první pohled luxusní.

    • Dobrý den, pane Ledvinko,
      do záměrů PRIMu nevidíme, ale nám se hodinky svým vhledem velmi líbí a naopak růžové či žluté zlato by možná zúžilo seznam zájemců. Takto je bílé zlato decentní a nositelné za všech okolností. Ale je to o vkusu každého zákazníka. Máte pravdu, že na první pohled to poznat není, že jde o drahý kov.
      Děkuji za váš komentář a zamyšlení.
      Zdraví, Jiří Štencek z Helveti.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *